recruiters
Cristian Prins Benjamins

Op hun digitale paarden komen de cowboys onuitgenodigd aangereden en overladen ze je met CV’s van mogelijke kandidaten.
Handig, zul je denken. Maar niets is minder waar. Deze recruiters gaan voor de snelle winst zonder inspanning. Wat resulteert in een snelle plaatsing van kandidaten, maar een net zo snelle uitstroming en een nare nasmaak bij inleners die beroofd achterblijven.

Wilde Westen

Ik merk een toename van ‘agressieve’ recruiters in de markt. Kandidaten worden, zonder hun medeweten, voorgesteld bij bedrijven door hun CV van internet te plukken en klakkeloos door te sturen naar bedrijven met openstaande vacatures. Of kandidaten worden op het adres bij hun huidige werkgever gebeld over interesse voor een functie, niet netjes.

Deze recruiters willen de eerste zijn die mogelijke kandidaten voorstellen bij de inlener, zonder het nodige voorwerk te verrichten. Hierdoor kan een sollicitant op basis van zijn CV snel worden aangenomen, wat voor de inlener inkomsten betekent. Hoewel dat vast een keer goed zal gaan, gaat dit vaker mis omdat de sollicitant weggaat of weg wordt gestuurd omdat er een slechte aansluiting is met het bedrijf. Waarna er weer een openstaande vacature is en er een aanvraag komt vanuit de inlener, zodat het gehele proces zich herhaalt. Zie je de vicieuze cirkel? Inmiddels is de cowboy wel betaald voor zijn minimale inzet en staat deze al klaar met CV’s voor de volgende aanvraag.

 

Goede handelspraktijken

Plaatsingen van kandidaten alleen op basis van hun CV zullen mislukken. Ik spreek de kandidaten eerst om de mens achter de CV te leren kennen. Wat is hun motivatie, werkethiek en wat zijn hun ambities. En sluit zijn of haar persoonlijkheid aan bij de medewerkers van de inlener. Zeer belangrijke factoren die bij een goede aansluiting leiden tot een lange arbeidsrelatie. Door een goede selectie van kandidaten zal de juiste persoon voor de functie geplaatst worden en niet “de eerste de beste”. Het voorwerk bespaart de inlener dus geld en niet de snelheid van het aannameproces.

Plaatsingen van kandidaten alleen op basis van hun CV zullen mislukken. Ik spreek de kandidaten eerst om de mens achter de CV te leren kennen. Wat is hun motivatie, werkethiek en wat zijn hun ambities. En sluit zijn of haar persoonlijkheid aan bij de medewerkers van de inlener. Zeer belangrijke factoren die bij een goede aansluiting leiden tot een lange arbeidsrelatie. Natuurlijk zijn er andere oorzaken waardoor er een mismatch kan ontstaan tussen beide partijen. Maar door een goede voorselectie van kandidaten zal eerder de juiste persoon voor de functie geplaatst worden dan de ‘eerste de beste’ waarvan je een CV ontvangt. Het voorwerk bespaart de inlener dus geld en niet de snelheid van het aannameproces.

Bedenk je, als je onaangekondigde CV’s ontvangt en laat je niet beroven door deze cowboys! Neem contact met me op als je meer wilt weten over mijn plaatsingsprocedures. Ik voorzie je graag van advies.

Meer informatie?

Neem contact met ons op

Feedback